News

Europees kampioenschap 8-ball, 9-ball en 10-ball voor rolstoelatleten in Italië

Het Europees Kampioenschap 2019 vindt plaats van 29 april tot en met 7 mei in Treviso (Italië)

Dit EK wordt georganiseerd tegelijkertijd met de valide poolspelers (zowel heren als dames). 
Een mooi voorbeeld van integratie! Wat kan op Europees niveau is nog steeds niet mogelijk op Belgisch niveau wat betreft de integratie van rolstoelpool.

Voor België is er naast mezelf nog David Himpe (Aubange) die deelneemt als rolstoelatleten. Daarnaast zijn er geen andere Belgische deelnemers geselecteerd.

Er zijn 20 deelnemers uit 15 verschillende landen: Zweden, Finland, Noorwegen, Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland, Slovenië, Polen, Oostenrijk, Litouwen, Slovakije, Oekraïne, Letland en België.

Er worden 3 disciplines gespeeld te starten met 10-Ball, 8-Ball en 9-Ball. 

Ik moet alvast forfait geven voor mijn favoriete discipline 10-Ball daar het EK net samenvalt met de organisatie van de “Bruges Golden Years Music” fuif op 27 april vanaf 21u. 

Vorig jaar behaalde ik geen enkele medaille daar ik het tornooi eerder dan voorzien heb moeten verlaten vanwege ziekte. Jammer genoeg want sinds lang behaalde ik op deze manier geen medaille.

Het is uitkijken of ik mijn prestatie van 2017 kan doortrekken? Op training en in de Belgische competitie lukt het goed en is het nu dus uitkijken naar dit EK in Italië. Dit weliswaar met een gebroken been en een grote open wonde, maar deze keer zal niets mij tegenhouden om mijn doel te bereiken! 

Resultaat Belgian Open 2019 Te Brugge

Afgelopen weekend 9-10 maart was het WDBS Belgian Open 2019  te Brugge in The Trickshot.
Er waren 23 deelnemers met verschillende beperking waaronder 7 Belgische deelnemers.
Bedankt aan de organisatie World Disability Billiards and Snooker, referees, uitbaters Olivier Vandenbohede en supporters, coach Danny D'Hoore, enz...
Zelfs met mijn gebroken been (zonder veel voorbereiding dus) heb ik de finale gehaald maar ik heb moeten de duimen leggen tegen de Engelsman Tony Southern met 5-2.
Het is een zeer lange wedstrijd geworden met veel safety.
Maar de beste speler heeft gewonnen!
Hij maakt een mooie break van 42 in de finale bij 2-4 stand. Ik verloor met 2- 5.
Nu op richting het Europees kampioenschap 8-ball, 9-Ball in Treviso Italië van (27 april – 8 mei) snooker even laten voor wat het is nu volle bak er tegenaan op de pooltafel.

Maar eerst nog op zaterdag 30 maart terug in The Trickshot snookerclub de 2ememorial Dimitri Baert 9-ball.

Belgian Open 2019 snooker

Internationaal snooker tornooi BELGIAN OPEN 2019 
dat zal plaatsvinden op zaterdag 9 en zondag 10 maart in Snookerclub The Trickshot, Gouden Boomstraat 80, 8000 Brugge.
Inkom is volledig gratisen tornooi start de zaterdag om 9u30u.
Op vrijdag is er gratis coaching voorzien voor mensen met een beperking alsook voor de deelnemende spelers door gekwalificeerde Engelse coaches vanaf 12u
Het is voor de 2e maal dat dit internationaal tornooi doorgaat in België, ook is het de 2x dat een snookertornooi georganiseerd door de WDBS buiten
Great-Britain plaatsvindt.
Vroeger zijn er veel internationale rolstoelsnooker tornooien georganiseerd geweest in België. Genaamd “Bruges Open International” waarvan de laatste plaatsvond in 2005,
deze tornooien werden georganiseerd door keusporten in Vlaanderen.
Wat is er nu zo speciaal!
Dit internationaal tornooi wordt georganiseerd onder de vleugels van de WDBS (World Disability Billiards and snooker) die op zijn beurt valt onder de vleugels van de WPBSA (wereld snooker bond).
Dus allemaal mensen met een beperking die snooker spelen, mensen met verschillende beperkingen in verschillende groepen in 1 snookerzaak.
Kurt Deklerck startte in 1987 met snooker. Hij schreef bij de rolstoelatleten al 115 snookertitel op zijn naam, waaronder 4 wereldtitels, 4 Europese titel, 23 Belgische titels en
won 8x de Bruges Open International.
Deklerck scoorde ook al 83x de hoogste break op een snookertornooi.
Is ook nog steeds wereldrecord houder hoogste break sinds 1995.
In 2018 won Kurt Deklerck de eerste editie van de BELGIAN OPEN in zijn klasse bij de rolstoelers met 3-1 in de finale van Tony Southern (Engeland)
Deklerck hield zich de laatste jaren van zijn carrière volledig bezig met rolstoelpool, speelde bijna geen snooker meer, enkel af en toe als reserve tussen de valide spelers.
Voor de BELGIAN OPEN 2019 heeft hij zich niet kunnen voorbereiden daar hij met een gebroken rechter bovenbeen zit sinds 28 december 2018. De beslissing om toch deel te nemen is genomen
in de week van 18 februari in samenspraak met de dokter.
Aan dit tornooi nemen niet enkel rolstoelers deel maar ook mensen met andere beperking, tot zelf slechtzienden.
Er wordt wel in 3 verschillende categorieën gespeeld.
Groep 1-2 :Rolstoelers, daar zijn er 3 Belgische deelnemers Kurt Deklerck (Brugge), Patrick Puttemans (Leuven) en Kenny Vangampelaere (Wingene)
Groep 3-4 : mensen met beperkte mobiliteit. 4 Belgische deelnemers,
Olivier Bierneaux (Brugge), Ludo Tips (De Haan), Wim Van Calster (Heist op Den Berg), Gunther D’Hondt (Sint-Niklaas)
Groep 5: mensen met visualiteits problemen. Geen Belgische deelnemers

Europees kampioenschap 8-ball, 9-ball en 10-ball voor rolstoelatleten in Nederland 2018

Het Europees Kampioenschap Pool 2018 vindt plaats van 20 juli tem 31 juli in Veldhoven (Nederland)

Dit is een speciale editie het is de 40 ste verjaardag van de EPBF (European pocket Billiard Federation). Dit EK wordt georganiseerd tegelijkertijd met de valide poolspelers dit jaar verwachten ze rond de 525 deelnemers in totaal er staan 60 pooltafels. Daar zowel Rolstoelatleten, Jeugd, Dames, Heren, Veteranen, teams, enz..

Voor België zijn er dit jaar 2 deelnemers bij de rolstoelatleten Kurt Deklerck uit Brugge en
David Himpe (Aubange) daarnaast is er nog een jeugd speler Dylan Vyvey (Oostende) en 1 speler bij de heren Nico Mobilia.

Er zijn 21 deelnemers uit 14 verschillende landen bij de rolstoelers: Zweden, Finland, Noorwegen, Engeland, Ierland, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Slovenië, Oekraïne, Litauwen, Nederland, Letland en België.

Er worden 3 disciplines gespeeld te starten met 8-Ball, 10-Ball en 9-Ball.
Vorig jaar behaalde Kurt Deklerck 3 medailles Goud 10-Ball, Zilver in 8-Ball, Brons in 9-Ball

Het is uitkijken of Kurt Deklerck zijn prestatie van vorig jaar, op training en in de Belgische competitie kan doortrekken op dit EK!

De teller van behaalde medailles op Europees kampioenschappen georganiseerd door de EPBF staat op 21 waaronder 5x goud, 9x zilver, 7x brons.