News

Belgian Open 2018 snooker

Aankondiging : BELGIAN OPEN 2018 dat zal plaatsvinden op zaterdag 24 en zondag 25 maart
in Snookerclub The Trickshot, Gouden Boomstraat 80, 8000 Brugge.

Inkom is volledig gratis en tornooi start de zaterdag om 10u.

Op vrijdag is er gratis coaching voorzien voor mensen met een beperking alsook voor de deelnemende spelers door gekwalificeerde Engelse coaches.

Het is voor de eerste maal dat dergelijk tornooi doorgaat in België, het is zelfs voor de eerste maal dat er een snookertornooi door de WDBS buiten Great-Britain plaatsvindt.

Vroeger zijn er veel internationale rolstoelsnooker tornooien georganiseerd geweest in België. Genaamd “Bruges Open International” waarvan de laatste plaatsvond in 2005, deze tornooien werden georganiseerd door keusporten in Vlaanderen.

Wat is er nu zo speciaal en nieuw!

Dit internationaal tornooi wordt georganiseerd onder de vleugels van de WDBS (World Disability Billiards and snooker) die op zijn beurt valt onder de vleugels van de WPBSA (wereld snooker bond).Van een nieuwe start gesproken voor mensen met een beperking die snooker spelen, mensen met verschillende beperking in verschillende groepen in 1 snookerzaak.

Kurt Deklerck startte in 1987 met snooker. Hij schreef bij de rolstoelatleten al 113 snookertitel op zijn naam, waaronder 4 wereldtitels, 4 Europese titel, 22 Belgische titels en won 8x de Bruges Open International. Deklerck scoorde ook al 81x de hoogste break op een snookertornooi. Is ook nog steeds wereldrecord houder hoogste break sinds 1995.

Deklerck hield zich de laatste jaren van zijn carrière volledig bezig met rolstoelpool, speelde bijna geen snooker meer enkel af en toe als reserve tussen de valide spelers. Voor de BELGIAN OPEN 2018 heeft hij zich toch voorbereid met zijn coach Danny om zo goed mogelijk voor de dag te kunnen komen.

Aan dit tornooi nemen niet enkel rolstoelers deel maar ook mensen met andere beperking, tot zelf slechtzienden.

Er wordt wel in 3 verschillende categorieën gespeeld.

Groep 1-2 :Rolstoelers, er zijn 3 Belgische deelnemers Kurt Deklerck, Patrick Puttemans en Kenny Vangampelaere.
Groep 3-4 : mensen met beperkte mobiliteit. 3 Belgische deelnemers Ludo Tips, Olivier Bierneaux, en Patrick D’hondt
Groep 5: mensen met visualiteits problemen. Geen Belgische deelnemers

Zilver op het Wereldkampioenschap in Tampere (Finland)

Dit wereldkampioenschap vond plaats in Tampere (Finland) van 8 tot en met 12 november 2017. Aan dit tornooi mochten enkel de zestien beste spelers ter wereld deelnemen, dit uit 3 verschillende continenten.Ik werd geselecteerd voor Europa door het EPBF. In de eerste ronde nam ik het op tegen de Amerikaan Mark Jones en won de wedstrijd met 7 - 4 na 1 - 4 achter te hebben gestaan. In de tweede ronde moest de Taiwanees Cheng Wei Ti met 2 - 7 het onderspit delven. In de kwartfinale was de meervoudig Wereld Kampioen Henrik Larsson de tegenstander. Ik was een maatje te sterk, speelde een sterke wedstrijd. Het getal 2 – 7 werd in het geheugen van Larsson gegrifd en ik mocht naar de halve finale. De medaille blonk al op mijn netvlies. De volgende ronde werd gespeeld met Daniel Lee, die reeds 2 jaar de nummer 1 van Engeland is. De halve finale won ik met 9 - 6. Het brons was al zeker binnen. Nu nog spelen voor het goud, want deze titel ontbreekte nog op mijn palmares. De tegenpartij bestond uit de Ier Dinsmore Fred meervoudig Europees- en Wereld Kampioen. Deze finale was er voor mij teveel aan. Het werd 9 - 4, maar dit kan zowel omgekeerd zijn. Ik bleef maar cadeautjes uitdelen, het was precies Kerstmis. Wat er lukte in de vorige wedstrijden liep nu allemaal fout in deze finale. Met een opgegeven hoofd keer ik terug met het zilver. De gouden titel blijft nog steeds een leegte op mijn palmares van 268 titels. Toch wil ik via deze weg nog eens mijn sponsors en sympathisanten bedanken.

Bekijk hier de foto's

Deelname Wereldkampioenschap 9-ball in Tampere (Finland)

Op woensdag 8 november vertrekt ik richting Finland om er deel te nemen aan het Wereldkampioenschap 9-ball dat gespeeld wordt in Tampere (Finland) van 9 tem 12 november.

Voor dit wereldkampioenschap werd ik door de EPBF
( The European Pocket Billiard Federation.)

Aan dit wereldkampioenschap mogen slechts 16 atleten deelnemen.
Er zijn deelnemers uit de USA, Azië en Europa.

Wereldkampioen 9-ball is nog een titel die ontbreekt op mijn reeds lange palmares.. Ik behaalde reeds zilver en verschillende keren brons op een wereldkampioenschap maar nog nooit geen goud!

, , ,

Deelname “ The Kamui 9-Ball Shootout” en “Nation Continental Cup 2017” in Barnsley te Engeland!

Op donderdag 14 september vertrekt Kurt Deklerck richting Engeland om er deel te nemen aan 2 tornooien 9-Ball.

Het zijn 2 totaal verschillende tornooien.
Het ene is een tornooi dat ongeveer iedere 3 maanden plaatsvindt in Engeland maar Deklerck heeft er nog nooit aan deel genomen.

Dat 1 ste tornooi noemt de “The Kamui 9-Ball Shootout” daar kan iedereen die wilt in een rolstoel aan deel nemen.

Maar specialer is het invitatie tornooi de “Nation Continental Cup 2017”!

Dit gaat voor de eerste keer door.
Dit zijn de beste 5 Europese rolstoelspelers die het gaan opnemen tegen de 5 beste spelers van Groot-Brittannië.

Voor Team Europa zijn onder andere geselecteerd de Fin Jouni Täthi, De Zweed Larsson, De Noor Kim Ronny Nygard, De Ier Dinsmore (die uitkomt voor het Europese Team) en mezelf Kurt Deklerck .

Het tornooi gaat over drie dagen.

Het wordt gespeeld in een soort Mosconi style event!
Eerst team tegen team, dan Dubbel, dan Singels, dubbel enz.
Het eerste team dat 11 punten haalt wint het Nation Cup 2017.

Het is live te volgen via facebook “Nation-Continental Cup”